Recept

De Emmental Grand Cru Met zijn subtiele smaak

De Emmental Grand Cru 45+ van Entremont is één van de allerbeste Emmentalers die te verkrijgen zijn. Een kaas van hoge kwaliteit, met een Label Rouge en een AOP beschermde herkomstbenaming (Appellation d’Origine Protégée). De kaasmakers hebben het accent van La Douce France en de eisen uit vroegere tijden kunnen handhaven: al sinds de 12e eeuw worden de koeien uitsluitend gevoed met gras uit de weiden en oningekuild hooi. De productiestreek strekt zich uit van de Vogezen tot de Savoie, waaronder de Franche-Comté.

Emmental kent natuurlijk vele gebruiksmomenten. Alles is mogelijk als u maar van uw eigen creativiteit uitgaat. De Grand Cru is vooral erg lekker als borrelblokje bij een glas rode wijn, als ingrediënt voor een originele kaasfondue voor net een stuk meer smaak of om juist op een culinaire manier bijvoorbeeld een gerecht te gratineren. Kijk maar naar ons recept:

Zeebaars gegratineerd met Emmental Grand Cru

600 g zeebaarsfilet
2 wortels en 2 rapen
2 aardappelen
4 spinazieblaadjes
200 g Emmental Grand Cru, grof geraspt
zout en peper
dille
20 g margarine
20 g bloem
30 cl melk
1 eigeel
nootmuskaat

Bereidingswijze

  • Schik de filets naast elkaar in een ovenschotel.
  • Maak de groenten schoon en snij ze in julienne (fijne reepjes).
  • Maak kleine bundeltjes die je in een blad spinazie rolt en vastmaakt met een wortelreepje.
  • Dompel de bundeltjes ongeveer 5 minuten in kokend water.
  • Bereid de saus.
  • Begin zoals bij een bechamelsaus: smelt de margarine op laag vuur, voeg al roerend de bloem toe en giet de melk erbij. Kruid met muskaat, zout en peper.
  • Haal de pan van het vuur en voeg het losgeklopte eigeel aan de saus toe.
  • Warm de saus licht op en meng met 50 gram Emmental Grand Cru.
  • Houdt de saus warm op laag vuur.
  • Giet 4 eetlepels saus over de zeebaarsfilets en verdeel de rest van de Emmental Grand Cru er over.
  • Zet de filets 8 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
  • Plaats ze daarna nog 2 minuten onder de grill om de filets te gratineren.
  • Presenteer de gegratineerde zeebaarsfilets samen met de groenten, de saus en enkele verse takjes dille op de borden

 

<< terug naar recepten